تجزیه و تحلیل دادهها در تحقیق چیست؟
در تحقیق، تجزیه و تحلیل دادهها به فرآیند به کارگیری تکنیکهای آماری و منطقی برای ارزیابی و ترکیب دادههای جمعآوری شده اشاره دارد. این به محققان اجازه میدهد تا بینشهای معناداری را از انبوه دادههای بدون ساختار استخراج کنند. وقتی بتوانیم بینش و معنا را از دادهها استخراج کنیم، درک بهتری از جهان و پدیدههای مختلف به ما میدهد و به تصمیمگیری بهبود یافته در فرآیند قدرت میدهد.دادههای مختلف باید با استفاده از تکنیکهای مختلف تجزیه و تحلیل شوند. در این مقاله، انواع مختلف دادهها در تحقیق و روشهای مختلف تحلیل دادهها برای تجزیه و تحلیل آنها را بررسی میکنیم.
تحلیل دادهها برای تحقیقات اجتماعی با استفاده از تکنیکهای کمی و کیفی
انواع دادهها در تحقیق
سه نوع داده اصلی در تحقیق وجود دارد:
دادههای کیفی: دادههای کیفی برای توصیف کیفیات یا ویژگیها استفاده میشود و به طور کلی به یافتههای توصیفی جمعآوری شده از طریق روشهای مختلف تحقیق اشاره دارد. به دادههایی اطلاق میشود که ماهیت غیر عددی دارند و بنابراین قابل اندازه گیری نیستند. برخی از نمونههای دادههای کیفی عبارتند از گروه خونی، گروه قومی، رنگها و غیره.
دادههای کمی: نوع دادهای که مقدار آن ارقام یا شمارشهای مجزایی دارد که با یک مقدار عددی مرتبط هستند. به اطلاعات قابل اندازه گیری اشاره دارد که میتواند برای انجام تحلیلهای آماری و محاسبات ریاضی مورد استفاده قرار گیرد. برخی از نمونههای دادههای کمی هزینه، سن و وزن هستند.
دادههای طبقهای(Categorical Data): دادههای طبقهای به انواع دادههایی اطلاق میشود که میتوان آنها را به گروهها تقسیم کرد. متغیرهای طبقهبندی فقط میتوانند یکی از مقادیر محدود و معمولاً ثابت تعدادی از مقادیر ممکن را بگیرند. برخی از نمونههای دادههای طبقهبندی شده عبارتند از نژاد، جنسیت، گروه سنی و غیره.
تجزیه و تحلیل دادهها در تحقیقات کیفی
بیایید نگاهی بیندازیم به چگونگی تجزیه و تحلیل دادهها در تحقیقات کیفی و روشهای مختلفی که معمولاً برای انجام این کار استفاده میشود.
چگونه الگوها را در دادههای کیفی شناسایی کنیم؟
هنگام تجزیه و تحلیل و جستجوی الگوها در اطلاعات متنی، روشهای مختلفی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد، از جمله:
روش مبتنی بر کلمه(Word-based Method): روش مبتنی بر کلمه عموماً شامل خواندن دستی دادههای جمعآوری شده برای یافتن مضامین تکراری یا کلمات رایج است.
تکنیک مبتنی بر موشکافی(Scrutiny-based Technique): تکنیک مبتنی بر موشکافی برای نتیجه گیری صرفاً بر اساس آنچه قبلاً توسط محقق شناخته شده است استفاده میشود. این یک روش رایج تحلیل متن برای شناسایی همبستگیها و الگوهای موجود در اطلاعات متنی است.
پارتیشنبندی متغیر(Variable Partitioning): از پارتیشنبندی متغیر یا پارتیشنبندی پویا میتوان برای تقسیم متغیرها استفاده کرد تا بتوان توضیحات و توضیحات منسجم تری را از دادههای وسیع استخراج کرد.
روشهای مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل دادهها در پژوهش کیفی
شش روش اصلی تجزیه و تحلیل دادهها در تحقیقات کمی وجود دارد:
تحلیل روایت(Narrative Analysis): تحلیل روایت که به عنوان تحقیق روایی نیز شناخته میشود، یک روش تحقیق کیفی است که در آن محققان متون یا دادههای تصویری را که شکل داستانی دارند تفسیر میکنند. رویکردهای مختلفی برای تحلیل روایت وجود دارد، از جمله؛ کارکردی، موضوعی، ساختاری و گفت و گوی.
تجزیه و تحلیل محتوای کیفی(Qualitative Content Analysis): این یک روش ساده برای تحقیق کیفی است که در آن الگوهای درون یک قطعه محتوا ارزیابی میشوند. میتوان از آن با اشکال مختلف محتوا مانند کلمات، عبارات و/یا تصاویر استفاده کرد.
نظریه زمینهای يا گرندد تئوري (Grounded Theory): این روش تحلیل کیفی برای ایجاد نظریههای جدید با استفاده از دادههای جمعآوریشده، با استفاده از مجموعهای از آزمونها و بازبینیها استفاده میشود. نظریه زمینهای (GT) از یک روش ساختار یافته اما انعطاف پذیر پیروی میکند و به طور کلی بر فرآیندها یا اقدامات اجتماعی متمرکز است.
تحلیل گفتمان(Discourse Analysis): این روش برای مطالعه نوشتاری، آوازی، زبان اشاره یا هر رویداد مهم نشانهشناختی در ارتباط با بافت اجتماعی آن استفاده میشود. این به محققان اجازه میدهد تا زبانی را فراتر از جملات مورد بررسی قرار دهند و درک درستی از نحوه عملکرد این جملات در یک زمینه اجتماعی ارائه میدهند.
تجزیه و تحلیل مضمون(Thematic Analysis): تجزیه و تحلیل مضمون شامل جستجوی الگوها با گرفتن حجم وسیعی از دادهها و سپس گروهبندی آنها بر اساس مضامین مشترک یا شباهتها برای ارائه پاسخ به سؤال تحقیق است. این روش تجزیه و تحلیل دادههای کیفی به طور گسترده در زمینه روانشناسی استفاده میشود.
تحلیل پدیدارشناختی تفسیری(Interpretive Phenomenological Analysis) (IPA): IPA رویکردی به تحقیقات کیفی روانشناختی است و تمرکز ایدئوگرافیک دارد. برای بررسی دقیق یک فرد و تجربیات زندگی آنها استفاده میشود. هدف IPA درک چگونگی درک شرکت کنندگان از دنیای شخصی و اجتماعی خود است.
نظرات